logo
 
 
 

Výběr ventilátoru na WC nebo do koupelny

Před výběrem ventilátoru, ať na WC nebo do koupelny, je nutné vědět, jak velký prostor budeme odsávat (v koupelně by se měl vzduch vyměnit až 10x za hodinu, na WC alespoň 5x), jak dlouhé bude vzduchotechnické potrubí, jsou-li na něm nějaká kolena či jiné potrubní elementy a průměr vzduchotechnického potrubí (většinou 100 - 150mm).

Axiální ventilátory jsou vhodné pouze pro velmi krátké vzduchovody do cca 3m a to jen pokud v potrubí není žádné koleno (oblouk). Pokud je vzduchovod delší, ventilátor nebude plnit svou funkci správně čímž nebude WC nebo koupelna dostatečně odvětrávána.

Pro delší vzduchovody, nebo vzduchovody s větší tlakovou ztrátou (s oblouky apod.), je nutné použít radiální ventilátor.

Další variantou ventilátorů jsou potrubní ventilátory (axiální, radiální, diagonální aj.). Ty mají výhodu v tom, že mohou odsávat vzduch z více místností najednou, popř. přímo ze záchodové mísy, a mohou být umístěny mimo koupelnu nebo WC a tím omezit hlučnost na minimum.

V poslední době se rozmohlo velmi komfortní řešení pro boj se zápachem na WC v podobě ventilátoru uzpůsobeného na odsávání znečištěného vzduchu přímo ze záchodové mísy. Výrobci nabízí řešení i pro již fungující toalety. Tím je například ventilátor SES-1PIR dodávaný firmou Univent CZ. Tento výrobek se instaluje mezi šrouby držící záchodové prkénko a jediná nutná stavební úprava spočívá ve vyvrtání díry přes zeď a přichycení ventilátoru na zeď. Ventilátor se díky pohybovému čidlu spouští automaticky a po pár minutách se sám vypne.
Plánujete-li stavební úpravy jste ve výhodě a možností výběru je více. Jedna z nich je ventilátor GE2000. Tento ventilátor se připojí na potrubí o průměru 32mm přímo ke splachovacímu potrubí a je vhodné ho umístit mimo prostor WC, omezíte tím hluk.
Další možností pro přímé odsávání pachů ze záchodové mísy je použítí radiálního ventilátoru, který umožňuje odsávat vzduch ze 2 míst zároveň. Jedná se např. o některé verze ventilátorů KN2 nebo VORT QUADRO.
Řešení odsávání vzduchu Vás velmi překvapí svou účinností a Vaše toaleta bude ihned připravena k dalšímu použití.

Při výběru ventilátoru do koupelny je nutné vzít v potaz kde bude ventilátor umístěn - jak daleko od vany, či sprchového koutu. V zóně 1 je možné mít pouze ventilátory s bezpečným napětím 12V. Tuto podmínku splňuje např. sada pro odvětrávání koupelen SLK.

Ventilátory je vhodné vybavit dalším příslušenstvím, zejména časovým doběhem (po vypnutí ventilátor dobíhá po nastavený čas). Nezapomeňte též myslet na kondenzaci vody v potrubí. Ventilátor může být kondenzátem nenávratně poškozen, tomu je možné zabránit mj. instalací výpustě kondenzátu.

Další a poslední dobou velmi populárním způsobem ventilace jsou rekuperační jednotky. K dispozici jsou různé modely od velkých pro celý dům (centrální rekuperační jednotka) nebo lokální, kterými lze odsávat a rekuperovat vzduch pouze lokálně např. z WC nebo koupelny. Více informací o rekupračních jednotkách naleznete na webu www.rekuperacnijednotka.cz

Před výběrem ventilátoru se ale vždy poraďte s odborníkem z firmy zabývající se prodejem vzduchotechniky nebo Vaším projektantem. Výše uvedené informace jsou pouze orientační a nezaručují vhodnost pro konkrétní aplikaci.

Kontakty na prodejce vzduchotechniky najdete v sekci užitečné odkazy nebo můžete zkusit vyhledat pomocí vyhledávání.

Bookmark and Share

 

 
 
   
  NAVRCHOLU.cz